dinsdag, oktober 09, 2012

Een woordje uitleg over de PanPastels

Voor wie de demo heeft gemist tijdens Scraptastic
of gewoon nog wat meer uitleg wil,
zal ik hieronder nog wat meer informatie geven.

De PanPastels zijn een medium dat al langer gebruikt worden door tekenaars en schilders, maar pas de laatste tijd erg populair geworden is bij knutselaars en mixed-media artiesten, zoals Donna Downey en Birgit Koopsen. Het is ideaal om op een snelle manier achtergronden te maken voor layouts en kaartjes.
PanPastels zijn te verkrijgen in 80 kleuren, en zijn verpakt in kleine potjes van 9 ml, vandaar ook de naam "pan".  Deze potjes schroeven makkelijk in elkaar, maar kunnen ook in een tray opgeborgen worden voor eenvoudiger gebruik.  Dan hoef je niet steeds alle potjes los te maken als je ze wil gebruiken.
Bovendien bevatten de pannetjes veel meer krijt dan gewone pastelkrijtjes en zijn ook veel makkelijker met de speciale Sofft sponsjes aan te brengen. Groot voordeel van de PanPastels is dat je ze gewoon kan uitvegen met een ordinaire gom, en ze zijn ook te gebruiken in combinatie met andere soorten pastel.
Omdat ze dus ook kunnen uitvegen, is het de bedoeling ze te fixeren als je werk klaar is.  Dit kun je doen met de (dure) pastelfixatief, maar kan ook perfect met haarlak.  Gebruik wel niet de goedkoopste, want anders is er meer kans op verkleuring.

De Sofft sponsjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en modellen.  Voor ons als hobbyisten is het niet zo belangrijk welke vorm ze hebben.  Ik gebruik het liefst de grote sponsen voor de grote oppervlaktes en de blauwe tools voor het fijne werk.  Hiervoor kunnen ook de kleine stokjes dienen.
Creanijn heeft voor de beurs ook speciale beginnerssets gemaakt met een aantal soorten sponsjes, en deze komen ook binnenkort in het vaste assortiment.


De kleuren zelf zijn telkens verdeeld in kleurgroepen, waarin telkens 4 kleuren voorkomen.
Ik geef hieronder het voorbeeldje van de kleurgroep HANSA YELLOW - 220. Het laatste nummer wijst op de kleurintensiteit: hoe lager het nummer, hoe donkerder!
1 = Extra Dark
3 = Shade
5 = Normale kleur
8 = Tint (lichte kleur)
De 80 kleuren zijn onderling goed mengbaar, zeker op glad papier.  Ik gebruik steeds het papier dat ik ook gebruik om met de Copics te werken. Als je bijvoorbeeld de hoofdkleuren blauw, geel en rood neemt, kun je daar evengoed oranje, groen en paars mee verkrijgen. Zo'n basisset zal binnenkort ook in de shop aangeboden worden.  Ondertussen zijn alle 80 kleuren in het assortiment opgenomen, maar de stock moet nog nagekeken worden, want na de beurs zijn er een aantal kleuren uit.
De prijs is 7.50€ voor een doosje of 3 doosjes voor 20€.

Noteer alvast volgende momenten in je agenda:

EXTRA WORKSHOP: Vrijdag 26 oktober: Beginnerscursus PanPastels (15€)
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de PanPastels om te gebruiken op kaartjes, en we maken ook een scrappagina.  Breng hiervoor 1 grote of een paar kleine foto's mee.
Als je bepaalde stempels hebt die je wil uitproberen met de PanPastels, mag je deze ook meebrengen!!!

Zondag 28 oktober: Opendeurdag met demonstratie van de PanPastels.
Tijdens de opendeurdag kun je, net als op de Scraptastic beurs komen kijken naar de demo van Roos met de PanPastels.  Alle 80 kleuren zullen tegen dan weer op voorraad zijn, en bovendien zullen we ook een paar beginnerspakketten maken (set van 3 kleuren + een aantal sponsjes).

Geen opmerkingen: