Als je wil weten waarover ik het heb, moet je maar eerst even
dit berichtje bekijken vooraleer je verder leest...
Dag op dag (of toch bijna) een jaar na ons eerste ongewenste bezoek, was het deze morgen weer zover. ik moest om 8u al op school zijn voor klassenraden, dus ik was extra vroeg opgestaan, om ruim op tijd te zijn. Maar ja, dat was buiten ons ongewenst bezoek gerekend. Wie zag ik rondhuppelen in de keuken? Juist, ja, Speedy inderdaad, maar hij had dit keer een vriendje, namelijk meneertje Spitsmuis.
En misschien stel je je dan zo'n ochtendscene voor in de keuken, gillend, tierend tot er iemand komt helpen!
Nee, dan heb je het goed mis! Mensen die mij kennen weten dat ik een grote dierenvriend ben, en als het enigszins mogelijk is, ga ik dieren geen pijn doen. Dus ik had de deur opengezet, in de hoop dat het beestje er vanzelf zou vandoor gaan. Nou, slecht gedacht, het was Speedy die even een frisse neus ging halen in de tuin...
Ok, plan B. Stukje kaas uit de frigo halen, plastic doos uit de berging, en op zoek naar het diertje. Nergens te vinden... Zou hij dan toch stiekem naar buiten geglipt zijn? Blijkbaar wel, onder het hok van Speedy ook niet te vinden. Ik stond op het punt om te vertrekken, toen ik meneer Spits doodleuk van onder het drinkbakje zag trippelen. Nu, eerst het grote hok van Speedy aan de kant, en dan een stukje kaas gooien. Het beestje moest waarschijnlijk uitgehongerd zijn, want dat had hij meteen gevonden. Goed, en dan het plastic doosje erop! Oef, hij zit erin. En dan voorzichtig het deksel eronder schuiven, zodat hij gevangen zat. En dan uiteraard vliegensvlug het fototoestel gaan halen om er foto's van te nemen. In het doosje lukte het niet goed, dus ik ging maar naar buiten, en daar zette ik het op de tuintafel, en deed voorzichtig het deksel open, zodat ik het diertje beter zag. Jullie mogen ook even meegenieten!
Ach, het arme diertje, ik heb hem dan maar vrijgelaten in de tuin...
Het duurde even voor hij zich kon oriënteren, maar daarna liep hij doodleuk terug naar ons huis, om te verdwijnen in een verluchtingsgat... Heb je dat al geweten? Nu, ik kan het hem ook niet echt kwalijk nemen, hoe zou je zelf zijn met zo'n weer? En met zo'n naam, want na even 't een en het ander op te zoeken, ben ik dus te weten gekomen dat dit een HUISSPITSMUIS is! Tja, en dan zet je dat beestje terug in de tuin???
Voor de mensen met interesse: hier wat biologische informatie rond onze HUISdieren...
Het dier is tussen de 51 en de 86 millimeter groot en de staart is 24 tot 46 millimeter lang. De dieren kunnen 9 tot 14 gram wegen. Huisspitsmuizen zijn op de rug roodbruinachtig grijs van kleur en aan de onderzijde bleker geelgrijs.De huisspitsmuis komt vooral 's nachts tevoorschijn, maar is de gehele dag actief. Hij jaagt op ongewervelde dieren als insecten, larven, pissebedden, slakken, wormen, maar ook gewervelde dieren als hagedissen, jonge muizen en aas. Hij moet zijn lichaamsgewicht aan voedsel binnenkrijgen. Net als haasachtigen eet de huisspitsmuis zijn eigen uitwerpselen op. De belangrijkste vijand van de huisspitsmuis is de uil en de kat. De huisspitsmuis maakt op een beschutte plaats als een composthoop een nest van droog gras, bladeren of door mensen vervaardig materiaal. Hij graaft zelf een hol, of gebruikt de gangen van muizen of mollen. De huisspitsmuis is socialer dan de meeste soorten. In de winter kunnen tot zes spitsmuizen een gezamenlijke slaapplaats gebruiken, en beide ouders zorgen voor de jongen.
De voortplantingstijd duurt van februari tot november. Na een draagtijd van 28 tot 33 dagen worden twee tot tien kale, blinde jongen (gemiddeld vier) geboren. De ogen gaan open na 7 tot 14 dagen. Hierna vertonen de spitsmuizen karavaangedrag: moeder neemt de jongen op sleeptouw waarbij ze zich aan elkaar vasthouden bij het lopen. Als de jongen 20 tot 22 dagen oud zijn, worden ze gespeend. Rond die tijd wegen de jongen ongeveer 5-7 gram. Na drie maanden zijn de jongen geslachtsrijp. Een vrouwtje kan 2 tot 5 worpen per jaar krijgen. Spitsmuizen kunnen 18 maanden oud worden. In gevangenschap worden ze zelfs 48 maanden oud.
De dieren geven de voorkeur aan droog grasland, bosranden, maar ook tuinen en heggen. De soort dringt regelmatig huizen, boerderijen, schuren en stallen binnen.
Tja, we gaan maar zeggen dat wij hier een ideaal biotoop hebben voor die huisspitsmuis zeker?
En ik vraag me af, of dit hetzelfde muisje is van vorig jaar of niet. Of dat hij nu met stoere verhalen afkomt tegen zijn kinderen, dat hij ontsnapt is uit de greep van een reus, maar toch wel een stuk kaas gekregen heeft? Ik vraag het me echt af...