zondag, oktober 21, 2007

Sprinkie sprinkhaan deel 2

Tja, wat doet een mens als hij beestjes ziet? Kijken en fotograferen natuurlijk. Er raakt wel eens vaker "ongedierte" verzeild tussen het raam en het vliegending. Ditmaal was er weer eens een sprinkhaan tussen geraakt. Nu, het was niet de Sprinkie uit een eerder berichtje, maar waarschijnlijk zijn vrouwtje... Hoe ik dat allemaal weet? Opzoekingswerk natuurlijk! Beide gespotte sprinkhanen zijn struiksprinkhanen of een beetje moeilijker gezegd Leptophyes punctatissima. Klinkt goed hé!

Voor de geïnteresseerden: het is een lid van de sabelsprinkhaanfamilie. Het lichaam is lichtgroen gekleurd en dicht bezaaid met kleine donkere puntjes. Ze bezitten zeer lange dunne antennes. Het halsschild is aan de zijkant afgezet met een lichte streep. Bij het mannetje loopt over de bovenzijde van het achterlijf vaak een bruine streep. Doordat de vleugels sterk verkort zijn, kunnen de dieren niet vliegen. Het vrouwtje heeft een grote legboor, waarmee ze één voor één eitjes legt in zacht hout. Ze leven in allerlei biotopen met verspreid staande stuiken of bomen zoals bosranden, hagen, struwelen, parken en tuinen, dus met onze beukenhaag kan dat wel kloppen! Helaas voor hen leven volwassen sprinkhanen maar ongeveer een maand.
Geniet weer mee van een paar leuke micro-opnames van mevrouw Sprinkie... En ocharme het beestje had toch wel zijn achterknie gestopt in één van de openingen van het vliegending, en het geraakte er niet weg. Ben dan maar voorzichtig een handje gaan helpen, en weer foto's gemaakt natuurlijk. Ze had waarschijnlijk nooit kunnen denken dat ze zo'n fotomodel was!
1 opmerking:

Els zei

terug prachtige foto's. er zullen weer leuke scrappagina's volgen