zondag, mei 25, 2008

Poldertocht met de 1stes

Afgelopen vrijdag hadden we onze didactische uitstap op school, en ik ga al jààààààààààren mee met de eerstes op poldertocht. Ik was verantwoordelijk voor de tekst en de foto's, dus bij deze een impressie!


Ruim 160 leerlingen en 14 begeleidende leerkrachten stonden vrijdagmorgen 16 mei ruim op tijd klaar voor de Poldertocht. De weergoden bleken ons gunstig gezind te zijn, want de fietstocht staat of valt uiteraard met het weer. Klas per klas werd dan het vertreksein gegeven om richting Damme te fietsen. Het een mooi zicht, om zo de verschillende klassen langs de bomenrijen in de verte te zien fietsen. Eenmaal in het polderstadje aangekomen, maakten we kennis met 2 bekende bouwwerken: de molen en de kerktoren. De leerlingen konden in beide gebouwen naar boven. In de molen volgde er uitleg over de werking van de molen, dat dit jaar gegeven werd door een molenaar, en niet meer door Stefaan en Sigurn (in het kader van de TO-lessen). In de buurt van de molen werd ook gewezen op het vrij unieke ooievaarsnest op de schoorsteen van een huis. Op de kerktoren wachtte iedereen een prachtig uitzicht. Even voelden we een aantal druppels, maar dat stopte al gauw. Vooral de stervormige omwalling was van bovenuit goed te zien, en zelfs de haven van Zeebrugge was zichtbaar.

Hierna fietsten we verder naar de Sifon en langs de Blinker en de Stinker om alles te weten te komen over de afwatering van de polders. De leerlingen moesten telkens ook het een en het ander invullen in de excursiebundel.

En dan richting Oostkerke om een landelijke gemeente ter plaatse te bestuderen. Na een laatste stop aan de Krinkeldijk om nog een woordje uitleg te geven over de inpoldering, ging het in één stuk door naar het Zwin. Dit jaar hadden we voor iets anders geopteerd, namelijk naar de Nederlandse kant via Retranchement. Daar hebben we namelijk een betere toegang tot het strand, en deze verandering bleek zeker een schot in de roos te zijn!
De fietsen werden netjes aan de kant gezet, de leerlingen konden eindelijk weer energie opdoen na de inspannende morgen. En daarna konden ze ravotten op het strand! De meesten hadden wel wat mee om te spelen: ballen, frisbees tot zelfs vliegers! Sommigen zaten gewoon wat te praten, anderen gingen dan weer naar de zee, die met het laagtij toch wel wat veraf was. Tja, en an “zwemmen” met je kleren aan, is toch niet zo’n goed idee als je nog terug moet fietsen. Nu ja, ook het zand is plezant om mee te spelen, zo werd ook Cedric uit 1B levend begraven tot groot jolijt van zijn klasgenoten! Toen het einduur in zicht was om te vertrekken, gebeurde alles heel gedisciplineerd, en zelfs voor het geplande vertrekuur konden we al richting Sint-Anna ter Muiden fietsen. Aan de grote weg stond daar een politieman ons op te wachten, om de grote de veilig en wel richting school te loodsen. Dat was ook iets nieuws dit jaar. Er waren dit jaar minder andere fietsers dan wij op de weg, dat was ook al makkelijker. Maar de politieman stak ons over op de kruispunten die we tegen kwamen, en de tegenliggers werden door hem tegengehouden. Hij reed zelfs mee tot aan de Maalse Steenweg, zodat ook de hele groep daar in één keer kon oversteken. Nu, ondertussen waren we al wat leerlingen “verloren”, omdat ze vanaf Damme al richting huis mochten fietsen als dat dichter was voor hen. Uiteindelijk is de dag zonder al te veel problemen verlopen: geen valpartijen en weinig materiaalpech, goed weer, wat moet een mens nog meer hebben?

1 opmerking:

Veerle zei

Super zeg zo'n dag!! Wat kun je daar dan toch van genieten hé!! Ook al ben je achteraf vaak doodmoe, het geeft wel een voldaan gevoel zo'n uitstapjes vind ik!!